Härlig vinterdag

I Sydsverige är det ofta snöfattiga vintrar och för en klubb med längdåkning på programmet är det svårt att bedriva skidverksamhet. 2004 investerade därför Ronneby OK i en konstsnöanläggning bestående av bl.a. snökanoner och 1 km nedgrävda rör för luft och vatten. Denna investering är finansierad genom massor av eget ideellt arbete, EU-bidrag samt stöd från ca 30 företag som många forfarande är våra samarbetspartners.
För att kunna tillverka konstsnö krävs till en början att temperaturen är under minus 5 grader. För att spruta snö krävs det oftast minst tre personer per skift som bl.a. hjälps åt med att förflytta kanonerna så snön fördelas på ett bra sätt. Skiften bemannas av klubbmedlemmar i Ronneby OK och eftersom det oftast är kallast på natten innebär det även många timmars nattarbete (totalt ca 3-400h).
Snökanon

Att spruta snö är dock bara en del i arbetet med att skapa skidspår. Efter detta är gjort påbörjas arbetet med att köra ut snö till den del där kanonerna inte når (ca 500 meter).
Utkörd snö

Eftersom vi själva saknar dessa resurser får vi hyra in hjälp med detta. När allt är utkört påbörjas fräsningen av spåret som är till för att luckra upp den hårda konstsnön och få en jämn och fin yta. Detta görs med inhyrd traktor och en speciell fräs. Till sist kan spåren tillverkas med skoter och spårsläde. När allt är klart finns en hård 30-50 cm konstsnöbädd som tål värme mycket bra och det kommer vara åkbart långt in i mars.

Skoter

Förutom konstsnöspåret (1700m) kör vi upp spår på de övriga rundorna också när det har kommit tillräckligt med natursnö. Detta görs ofta flera gånger per vecka vid behov
Vad kostar allt detta?
Till en början har vi en fast kostnad på ca 40 000 kr/år för el-abonnemanget oavsett om vi kan göra snö eller ej. För att kunna göra snö behövs en kompressor och denna kostar ca 10 000 kr att hyra, rörliga elavgifter ca 10 000 kr, diesel ca 9 000 kr. Traktor för att köra ut snön, fräsa spårbädden mm ca 25 000 kr.
Skötsel av spåren, dra nya spår mm kräver också en hel del. Sammanlagt alltså ca 100 000 kr plus en massa ideellt arbete dag som natt.

Hur finansierar vi då detta?
Jo, vi har ju ett bidrag från kommunen för att sköta alla spår, sommar som vinter; 30 000 kr som då ska täcka gräsklippning, röjning, krattning av spårbädd, mm sommartid plus skötsel vintertid.
För att finansiera resten tar vi alltså ut en spåravgift på 50 kr per dag och vi hoppas du tycker våra fina spår är värda denna lilla avgift.
Här kan du se en liten film om hur det går till att tillverka snö till spåren…
Film

Skiduthyrning
Som service till alla de som inte har egna skidor har vi införskaffat ett antal paket som finns för utlåning. För vuxna kostar detta 100 kr och då ingår spåravgiften på 50 kr. Ungdomar betalar endast 20 kr!
Ska du köpa skidor får du räkna med ca 1500 kr för ett hyfsat paket med skidor, stavar och skor, siktar du mot Vasaloppet blir kostnaden minst den dubbla.
Skiduthyrning och vallabod

Utan mångas ideella arbete och din spåravgift skulle inte dessa fina spår finnas och ingen möjlighet för ungdomar att prova på skidåkningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *