Karlsnäsgården ägs av Ronneby kommun och drivs sedan 1978 av Ronneby orienteringsklubb, ROK. Karlsnäsgården hyrs ut för konferenser med service, till företag, föreningar, lägerverksamhet, till privata gäster och vid olika arrangemang som fester och olika sammankomster.

Karlsnäsgårdens huvudbyggnad har ett välutrustat kök och två matsalar på bottenvåningen, stor konferenssal för 60 personer med projektor och duk samt två grupprum på övervåningen. Gratis internet finns i hela byggnaden.

Intill huvudbyggnaden finns två annex för boende med vandrarhemsstandard. I annex 1 finns 31 bäddar samt två toaletter. I annex 2 finns 14 bäddar, ett kök samt en toalett.

Intill huvudbyggnaden finns även ett hus med omklädningsrum, duschar och bastu. I byggnaden finns en separat handikapptoalett som är öppen för allmänheten kl 8-22.

Karlsnäslogen har plats för 150 personer och används vid större arrangemang som bröllop, fester, födelsedagar, släktträffar och företagsaktiviteter. Logen har ingen uppvärmning, men här finns el, belysning, högtalarsystem, många bord och stolar samt kylskåp.

Dessutom finns vid Karlsnäsgården byggnader för förvaring av material för både anläggningen och orienteringsklubben.

Vid Björkdungen vid parkeringen och vid Karlsnäsängen, 200 meter norr om Karlsnäsgården, finns möjlighet till camping med tält, husvagn eller husbil. Vid campingen vid Björkdungen finns tillgång till el.

Vid Karlsnäsgården finns tre grillplatser. En vid sjön nedanför huvudbyggnaden, en vid parkeringen och en vid Karlsnäsängen, cirka 200 meter norr om Karlsnäsgården.

Vid Karlsnäsgården finns flera olika motionsspår från två till tio kilometer.

Här finns en gräsplan med fotbollsmål.

Aktiviteter vid Karlsnäsgården:

Äventyrsbana: Vid Karlsnäsängen finns en äventyrsbana med elva olika stationer som kan bokas av grupper. Stationerna är: Bågskytte, pilkastning, yxkast, bollkast, kvadraten, plankan, blåsningen, styltor, hästskokastning, ögonmåttet och holken.

Karlsnästipset: Det är en tips- och bingopromenad som arrangeras varje söndag kl 9.30-12.00, med ett uppehåll i mitten av sommaren. Tipspromenaden är tre kilometer lång och har 13 frågor. Varje söndag har serveringen öppet i samband med tipset.

Aktivitetsrundan: Den finns vid bollplanen. Den har tolv stationer med skyltar visar instruktioner till olika fysiska motionsövningar.

Längdskidåkning: Under vintern finns tillgång till elbelysta skidspår av varierande längd genom en konstsnöanläggning. Här finns även skiduthyrning.

Orientering: Varje vecka under april till oktober sätt en ny veckans bana ut. Ibland finns både en orienteringsbana på tre kilometer och en på fem kilometer.

Kanotpaddling: Paddelkompaniet hyr ut kanoter för paddling i Ronnebyån, www.paddelkompaniet.se

Fiske: Fiske är tillåtet i Ronnebyån/Rötlången nedanför Karlsnäsgårdens huvudbyggnad: från bron och cirka en kilometer norrut, halvvägs ut i ån/sjön. För övrigt fiske i Ronnebyån se: www.paddelkompaniet.se – ”Kanot Ronnebyån” – ”Fiske”